Еклипсите се астролошки феномени кои се карактеризираат со усогласување на ѕвездите и создавањето на сенки кои се видливи во различни точки на Земјата. Ова не претставува никаква опасност за планетата и нејзините жители; сепак, некои промени може да се случат без да знаеме за тоа.

На 21 август 2017 година, дел од Америка ќе биде сведок на еден од најочекуваните природни настани: затемнување на Сонцето. Ова ќе започне конкретно на брегот на Орегон, за да исчезнат до крајот на брегот на Чарлстон во Јужна Каролина и да продолжат понатаму од страна на Атлантскиот Океан.

Сончевото затемнување се јавува на секои две години некаде на Земјата; понекогаш тоа е видливо во широко распространето територијално проширување, но понекогаш тоа може да се забележи само во оддалечени места или на океаните. Затоа, кога се појавува на зафатено место, дисеминацијата е масивна. Ова е прв пат од 1918 година дека Соединетите Американски Држави доживуваат ексклузивно целосно затемнување на Сонцето.

Затемнувањето може да има различни конотации за луѓето. Некои го гледаат како нешто изненадувачко и природно, а други како нешто мистично и со можни енергетски последици, но колкумина од нас размислувале за оние кои се соочуваат со ненадејна варијација на сјајност без разбирање што се случува. Се однесуваме на животни.

Замислете што се случува со фауната на ноќната активност или она што зависи од промени во самракот за да ги извршуваат своите активности. Соочени со оваа љубопитност која се разбуди кај многу луѓе, зоолошките објекти очекуваат голем прилив на посетители тој ден, како што е зоолошката градина во Нешвил, која се наоѓа во Тенеси, САД, која исто така ќе дистрибуира очила за сонце за посетителите.

Работите на зоолошките комори коментираат дека приматите како што се лемури и шимпанза, како и слоновите и жирафите имаат големи очекувања кај луѓето, бидејќи се очекува да извршат чудно однесување, како што веќе се гледа во некои минати настани.

Има многу научни информации за однесувањето на животните за време на промената во животната средина. Нашите миленичиња може да се исплашат од громот, а птиците бегаат на спротивната страна кога претходно ги перцепираат проблемите, нешто во кое човекот не е сензибилизиран. Со ова, можеме да знаеме дека животните се почувствителни и ранливи на природни феномени и промена на абиотски елементи.

Животински реакции

Од викторијанската ера постои документација која кажува како мравките што ја земале храната неколку секунди пред вкупниот залез на затемнувањето на Сонцето, застанале и останале неподвижни додека светлината не се вратила. Во 1239 година, италијанскиот монах Ристоро d'Arezzo напишал: "сите животни и птици биле преплашени". Во затемнувањето на Сонцето во Мексико во 1997 година, гуштерните биле забележани да вршат активности во самрак во полно работно време од денот.

Слични случаи се гледаат кај неколку видови птици кои се населуваат во нивните дрвја како да биле ноќе; престојот во водата како заштита и пеперутки се кријат. Сепак, не сите животни имаат реакции, како што се домашни кучиња кои не можат да го забележат надворешното светло или кравите, кои делуваат многу нормално на астралните емисии, иако голем број земјоделци велат дека нивните крави се вратија во штала за одмор за време на вакви настани.

Реакции на пајаците до сончеви еклипси.

Други студии го потврдуваат почетокот на активноста на ноќните животни како што се комарците и лилјаците и дека пајаците на семејството Araneidae ги уништуваат своите пајажини за време на затемнувањето. Вие би можеле да бидат сведоци на овие дадени примери, бидејќи тие се суштества кои лесно може да ги прогонуваат во вашата градина, во дрвјата близу до вашиот дом, или во местото каде што ќе го видите затемнувањето.

Истражувачот Тора Грев, кој беше во Замбија во 2001 година, забележа дека кога сонцето исчезнува, жабите почнаа да прават гласни звуци и дека птиците грабли престанаа да транзитираат на височините, веројатно поради промената на температурата на воздухот.

Однесување на птиците пред затемнувањето.

Она што велат експертите е дека не е можно да се набљудува модификацијата на однесувањето на одредени животни што живеат далеку. Би било потребно да патуваат во овие делови на Земјата каде што се случуваат некои сончеви затемнувања за да има евиденција за тоа што се случува.

Постои многу малку време на состојба на тотална темнина или мрак што се постигнува преку затемнување на Сонцето, и се чини дека е малку веројатно дека сите овие промени во однесувањето на животните може да се појават толку брзо, но тоа навистина се случува. Нечовечките суштества се тесно поврзани со природата и целосно зависат од природата за да знаат кога треба да спијат, да живеат или да јадат.

Сега кога знаеме дека ние не сме единствените кои реагираме, во следното затемнување би можеле да ги погледнеме животните што ги имаме во близина за да сведочиме што науката веќе докажа.

Референци

http://edition.cnn.com/2017/08/07/health/animals-react-to-the-eclipse/index.html

http://news.nationalgeographic.com/2017/08/animals-react-total-solar-eclipse-august-space-science/