Уво на грбот на глодар? Можеби се сеќавате или знаете што се случило во 1997 година на фотографијата на малото глувче во чиј грб имало структура со облик на човечко уво. Навистина, научниците од Одделот за анестезиологија на Универзитетот во Масачусетс успеале да развијат структура на 'рскавица во облик на човечко уво во животинско тело од клетките на' рскавицата. Во 2002 година, Џеј Ваканти, творец на експериментот, објави дека работи на развој на вештачки црн дроб за цели на трансплантација.

Горенаведеното претставува охрабрувачки медицински напредок за оние кои се погодени од сериозни болести и на кои им треба принудна трансплантација. Но, почекајте, што се случи со глувчето? Дали чувствувавте болка во процесот? Дали има физички продолженија?

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Зошто се заштити животните? Дел 1

Како и во овој случај, многу медицински третмани, лекови, козметика и други производи се тестирани и развиени кај животните од страна на најважните научници од тоа време. Оваа ситуација се разбуди од антипатија до омраза, бидејќи не е тешко да се знае дека експериментите имаат тенденција да вклучуваат непријатност, физичка болка, стрес, анксиозност, болест и смрт на многу видови на сметка на развојот.

Од своја страна, научниците користат реченица очигледно доволно силна за да се спротивстават на негативните критики: експериментирањето на животните значело лекување на болести и отпорност кон другите. Сепак, тие исто така тестираат козметика, адитиви за храна, пестициди и други хемиски супстанции кои немаат никаква врска со зачувување на здравјето.

Етичката дилема на овие експерименти постои бидејќи луѓето знаат дека имаме избор и знаеме болка и страдање. Лабораториите редовно користат глодари и примати за сличноста на нивните сетила и физичка структура со онаа на луѓето и во случај на глодари за нивна лесна грижа и економско одржување. Но, дали тие се мали или големи, животните се опремени со нервен систем кој ги стимулира опасностите и ги тера да чувствуваат болка.

Некои експерименти се особено сурови. На пример, тестот Драјзи ја проценува токсичноста на супстанциите за козметика со тоа што ги примени на очите на животните како зајаци. Ако по некое време животното развие површни лезии или слепило, животното е осудено на смрт, со цел да се избегне неговото идно страдање ... Иако веќе страдало доволно.

И ајде да не зборуваме за други експерименти во кои животните се намерно малтретирани и дури се издигнуваат експресно за нив. Примери има многу. Сепак, не постои совршено оправдана причина за дела кои вклучуваат злоупотреба на животни во сите негови писма. Одбивањето да се користат човечки суштества е разбирливо како што сме интелигентни суштества, но сметаме дека животните се повеќе способни да бидат тестирани, бидејќи "тие не се толку интелигентни" или затоа што се наводно инфериорни во однос на човечката раса, е комплетна заблуда слична на што ги користеле нацистичките лекари за да ги оправдаат своите експерименти врз "инфериорните" луѓе според нивните специфични параметри.

Многумина се прашуваат до кој степен е потребно експериментирање со животни. Всушност, тоа не е сосема неопходно, бидејќи постојат неколку алтернативи за да се обидат да развијат медицински производи и третмани. Некои меѓународно реномирани образовни центри како што се Харвард и Џон Хопкинс дури и ги елиминираат визисекциите и другите процедури за експериментирање и наместо тоа користат уреди со човечки клетки и компјутерски програми кои личат на функциите на човечкото суштество.

Ако постојат алтернативи, јасно е дека нема оправдување. Некои заштитници на животинскиот живот вклучуваат меѓу нивните аргументи постоењето на бројни неуспешни експерименти до ирелевантни тестови.

Важно е да се даде приоритет, во рамките на законите за заштита на животните, прашањето на животните во лаборатории за да се избегне нивното страдање. para el equilibrio de la naturaleza. Секое живо суштество заслужува да има достоинствен живот колку што е способен да чувствува, страда и да биде подложен на човечка моќ и како што е од суштинско значење за рамнотежата на природата.

Експериментите со животни не се оние кои навистина нè спасат. Она што спасува или ни помага е научна експертиза и интелигенција за примена на знаењето, кое може да се тестира на различни начини без вклучување на страдање на животни. Фразата "крајот не ги оправдува средствата" не можеше да направи повеќе смисла.