Погледнете во вашиот шкаф. Сигурно немате едно, две, три или четири кошули, имате повеќе. Вашите панталони висат или се одмораат, формирајќи куп голема значителна висина. Еден ред чевли се собира внатре. Со петица, без пета, црни, блуз, бебиња. Погоре се марами, капи, шапки ...

Се обложувам дека не ви е потребно сето тоа да живеете. Со помалку од десетина парчиња, би било доволно вашето постоење да остане иста. А што е со технологијата? Дали сте еден од луѓето кои купуваат мобилен телефон како да се храна?

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Островот ѓубре

Голем број луѓе ширум светот живеат врз основа на потрошувачката, оваа состојба речиси иманентна во модерните времиња и присутна во сферите со доволна куповна моќ, бидејќи иако се чини дека само најбогатите се повеќе склони кон потрошувачка, вистината е дека секој што може, ќе влезе во ова потрошувачко општество.

Се разбира, активностите на потрошувачкото општество имаат последици надвор од фактот дека џебовите стануваат сѐ повеќе заострени или дека компаниите продолжуваат да се збогатуваат на наш трошок. Природата е многу погодена во корист на продажбата, што предизвикува алармантна еколошка штета.

Индустриската револуција е претходник на светскиот систем во кој технологијата е побрза од темпото на општеството. Веќе во дваесеттиот век, претприемачите сфатија дека им е потребно периодично да ги модифицираат стоките за да продолжат да се продаваат, нудејќи им на секоја прилика детали што ќе привлечат внимание и ќе се гледаат како подобрувања. Денес системот се врти околу мотото "Обнови или умри" и ефективно, она што е ново денес е утрешната застареност. LCD телевизорот со рамен екран троши повеќе енергија отколку аналоген уред, и по цена што одиме, за неколку години нова генерација на телевизори ќе го воодушеви пазарот, па затоа ќе биде важно да се здобие со нов. И што ќе се случи со претходната? Нормално ќе заврши во депонија, зафаќајќи природен простор.

Во овој поглед, се знае дека постојат илјадници депонии кои се наоѓаат во најсиромашните земји, каде што се депонира технолошкиот отпад или едноставно "ѓубре" што не им е потребно на земјите од првиот свет. Кои големи куќи за контејнери не се едноставно прекинати апарати: тие се милиони загадувачки отпад што ги зголемува емисиите на стакленички гасови, ја загадува почвата со токсични супстанции и, во минување, луѓето кои треба да бидат во контакт со ѓубрето. . Оваа ситуација е нелегална, но устите остануваат затворени, без да се применуваат санкции до денес.

Овој краток опис е сместен некаде во човечкиот ум. Од време на време го слушаме, од време на време се обидуваме да го измениме нашето однесување, но поголемиот дел од времето не успеваме. Одговорноста е наша, но исто така е точно дека маркетинг стратегии не помагаат. Напротив, тие придонесоа за одржување на свет во кој количината и сликата се индикатори за личен успех, индивидуален квалитет и вредност за општеството.

Потребна е многу волја и интелигенција за да се ослободи од јаремот на потрошувачката. Постои причина толку едноставно да се разбере за нашето слепило кон природниот свет и штетата што ја предизвикуваме со употреба на толку многу производи што сакаме да ги погледнеме, но не ни требаат: малку или никакво коегзистенција со природата. Ретко, екстазата на контемплација ни зафаќа, па затоа едноставно мислиме дека постојат растенија, животни, реки и планини, но не влијаат врз нас.

Во 2007 година, Марк Бојл се ослободи од сите негови вишок имот и неговиот непосреден успех во бизнисот, и отиде да живее во средината на природата без пари! Можете ли да замислите дека денес живеете без ниту едно песо? Па, оваа личност го постигна и вели дека е посреќна од кога и да е. Таа нема притисоци за забрзан живот, загрижена за плаќање сметки или припадност на круг од економско значење.

Можеби не е во наши раце да смениме толку драстично колку што е ова, бидејќи мораме да земеме предвид дека на младите не им недостигаа монетарни ресурси од самиот почеток. Но, итно е да се реконцептуализираме начинот на живеење што го носиме и да ги балансираме нашите потреби и каприците или личните вкусови. Бидејќи веќе знаеме, она што го предизвикуваме денес во почвата, во водата или во беспомошни живи суштества, влијае врз нашиот опстанок и нашето здравје.