Луј Пастер

Доле, Франција, 27 декември 1822-Марнес-ла-Кокет, Франција, 28 септември 1895

Луј Пастер бил познат француски хемичар и микробиолог кој се сетил дека бил оној кој предложил микроорганизми како причина за разни болести и процеси како ферментација. Пастеризацијата и вакцината против беснило се негов највреден наследство за науката.

Тој беше просечен студент кој најде поинтересна во сликарството и цртежот. Иронично, тој не ексел во науката субјекти во текот на неговите училишни години. Во 1844 година влегол во престижниот Еколе Нормален Суперприем во Париз (Училиште Нормално Супериорен во Париз).

Патот до успех

Во 1847 година се стекнал со д-р по физика и хемија од Нормално училиште. Во тоа време тој веќе бил длабоко заинтересиран за науката и подоцна станал професор по физика во Лисео де Дижон. Во 1848 година, кога имал само 26 години, бил назначен за професор по хемија на Универзитетот во Стразбур. Кратко потоа, се оженил со ќерката на ректорот на тој универзитет.

Една од неговите први истражувања беше кристалните особини на винската киселина. Преку неговата студија тој открил хиралност на молекулите, поволен факт за подоцнежните напредоци во молекуларната хемија.

Во 1854 година почнал да работи на Универзитетот во Лил како професор по хемија, а истовремено посветувал голем дел од своето време на изучување на микроорганизми и барање практични решенија за проблемите во индустриите на Франција, особено во преработувачката индустрија. алкохолни пијалаци

Главни придонеси за науката

Неговата посветеност на микроскопските организми го натера да ја тестира и докаже својата теорија за ферментација и закиселување: може да се постигне преку одредени бактерии. На пијалоци каде што беше презентирана беа млеко, вино и пиво. Ова го создаде методот на пастеризација, со што количината на бактерии е намалена со загревање на течностите и потоа ставање во ладење. Придобивките од пастеризација беа демонстрирани во 1862 година и овој процес во моментов е широко применет во голем број комерцијални производи.

Кралското друштво од Лондон, заедница составена од извонредни научници, му го додели медалот Румфорд за неговиот придонес во науката и за годината од 1865 година, француската влада му додели истрага за епидемија што се случи меѓу морските црви. Конечно открил дека се должи на инфекции од паразити.

Пастеур бил убеден дека причините за многу болести како што се колера, туберкулоза и беснило се микроскопски агенси. По многу експерименти, тој ги постави темелите на герминативната теорија на заразни болести, спротивставувајќи се на теоријата на спонтана генерација, најпопуларна и прифатена во тие времиња. Спонтаната генерација вели дека некои форми на живот се јавуваат спонтано од органска и / или неорганска материја. Иако ова траеше неколку години за да биде прифатено, конечно Пастер беше во право и спонтаната генерација беше отфрлена.

Случаен инцидент го натерал да го смени текот на истрагата. Тој и неговиот помошник инокулирале кокошки за да студираат на птичји колера, но по успешната несреќа, открил дека инокулацијата на слаба култура го спречува развојот на болеста.

Некое време подоцна, тој се посветил на решавање на проблемот со беснило со создавање на вакцина. Во 1885 година, надевајќи се дека резултатите се позитивни, тој ја примени првата вакцина на детето кое го изгори кучето со беснило. За среќа резултатите беа успешни.

За 1888 година го отворил Институтот Пастеур и бил именуван како "Татко на современата микробиологија". По неговата смрт тој бил погребан во катедралата на Нотр-Дам во Париз, но во 1896 година неговите останки биле преместени во нео-византиска гробница во Институтот Пастеур.