Веќе е добро познато дека глобалното затоплување е директна причина за климатските промени и дека ова доведува до екстремни промени во климата и температурата на Земјата.

Екстремните промени во површината на Земјата се возбудени уште од почетокот на планетата и самите по себе, глобалното затоплување не е "лошо", бидејќи помага да се одржи соодветен температурен опсег за генерирање и одржување на животот. Меѓутоа, ситуацијата што сега живее не се информира како што треба.

Климатските промени се реалност што влијае, но безгрижното ракување со информации, дури и со помош на "добра репутација", предизвикува скептицизам, незаинтересираност и дури и одредена благодат во дел од популацијата. Затоа климатските промени се сметаат за лага.

Употреба на обновливи енергии

Не е можно да се избегнат или исчезнат климатските промени ; и да ја прифати оваа поента е основно да почне да делува. Затоа, употребата на фрази како "спасување" на планетата или "запирање" на климатските промени е емотивен и херојски чин што едноставно, во овој момент, не е можно да се постигне. Иако не постои софистицирана технологија за да се стави крај на ова прашање, акцијата треба да ја надмине апатијата. Потоа, враќајќи се на "спасението на планетата", наместо да ја помага причината, има неуспех во борбата против скептицизмот.


Она што се обидува е да се ублажат или ублажат ефектите од климатските промени, бидејќи тоа е можно.

Негацијализам

Негацијализмот е термин кој се користи за да се однесува на група луѓе кои ја негираат реалноста која е непријатна и покрај тоа што е општо прифатена. Во врска со оваа област, подобро е да се негираат да гледаат на друг начин отколку да се соочат со оваа реалност од која биле учесници и чии последици веќе создаваат премногу бучава.

Ние би можеле да напишеме цела книга на негирање поради неговата широка покриеност во реалноста. Компанијата на инфраструктурни и обновливи енергетски проекти Акиона, споменува дека постои мрежа на компании кои го финансираа порастот на негирањето како потрага по заштита на нивните интереси. Многу претприемачи им се погодни да платат за "бојкот" на ова прашање за животната средина кое очигледно не им користи, да ги решат нивните лоши практики на токсични емисии, искористување на природните ресурси, високо загадувачкото управување со отпадот итн.

Се разбира, ова море финансирани информации знае како да се маскира многу добро, дури и меѓу "веродостојни" медиуми и гласови на лидери на мислење чии решенија автоматски ги прифаќаат илјадници луѓе.

Оваа борба на колегите е она што ги прави вести како што се " Поради глобалното затоплување, коралите ја губат својата боја " или " Поларните мечки страдаат поради глобалното затоплување ", поминува кога се гледаат како премногу надворешни работи и нема можност за кои влијаат. Таквата колективност на недостаток на емпатија е дел од негираната работа која е направена со години, сослушување на она што професионалци и специјалисти го направиле познато по тешките истражувања, исто така и на години.

Експанзивниот бран на негирање е засилен, дури и без да забележиме. Дали прашањето е навистина загрижувачко или тоа е "страв" што трае неколку секунди? На што нејзиното негирање ги базира своите манифестации? ... со широк знаење или во еден извор?

Во сосема неформални средини, како што се социјалните мрежи, можеме да прочитаме дека скептиците го поправаат својот став против климатските промени, потпирајќи се на други неверници. Тие не се целосно информирани кога знаат една позиција, но дебатираат со одредени бранители кои веруваат во климатските промени, но не читаат премногу. Вторите ги поддржуваат движењата, но не знаат како да ги објаснат причините. Тие велат дека ја сакаат природата, но нивните постапки се далеку од тоа. Значи, се чини дека скептицизмот има повеќе верни и кохерентни следбеници, што му дава сила.

Одговарајќи на сомнежите, кои доаѓаат од скептицизам.

Скептицизмот не е "лош"; Всушност, тоа е како климатските промени; не е можно да се елиминира, туку да се намали, и ова намалување ќе обезбеди подобра "одмор" на Земјата.

Дали климатските промени имаат корист?

Истражувањето спроведено од различни универзитети даде некои информации за придобивките од климатските промени во некои делови на Земјата, како што е Гренланд, што би било просперитетно во земјоделството, рибарството и извозот, во услови на делумно затоплување. Тие се добри поени, се додека никој не заборава на одржливоста, која не е спомната во изворот каде што е пронајдена информацијата (*) .

Дали климатските промени имаат корист?

Тие велат дека растенијата растат повеќе со СО2. Значи, дали глобалното затоплување е добро?

Истрагата спроведена од Националниот совет за наука и технологија (CONACYT), зборува за фактот што некои растенија подобро се шират и го зголемуваат своето производство на семе со високи концентрации на CO2 , но, 1. не сите растенија имаат корист на ист начин, и 2. квалитетот на семето во растенијата важни за исхраната на човекот, како што е пченицата, е помал поради неговата пониска концентрација на протеини. Затоа, ќе има повеќе, но помалку квалитет.

Оттука, треба да се разгледа зголемувањето на трошоците за производство и системите за наводнување, бидејќи врнежите ќе бидат многу непредвидливи.

Ако има глобално затоплување, зошто САД замрзнаа?

Глобалното затоплување се однесува на промена на температурата што предизвикува екстремни ефекти, без разлика дали преку урагани, поплави, суши, замрзнување итн. Тоа е, тоа не е прецизно зборува за средина на врел топлина.

Она што се случи во Северна Дакота, Илиноис, Мичиген, меѓу другите држави, беше заобиколување на поларниот вортекс поради експлозијата на топол воздух од Северна Африка. Таквиот факт, предизвикувајќи ладниот воздух да се складира во внатрешноста на вител, се ослободува кон пониските слоеви на атмосферата, замрзнувајќи се што е во својот пат.

Прашањето за глобалното затоплување и климатските промени, во овој момент, не може да зборува со половина срце или со романтични тонови, херојски, претерани или потценети. Информации од различни позиции е она што ќе ни даде слобода да одлучиме да бидеме рамнодушни, но со одржување или сослушување, стекнување и барање мерки што ќе ја намалат емисијата на токсични гасови во атмосферата на Земјата, исто така, со издржливост.

Референци

https://www.eluniversal.com.mx/ciencia-y-salud/que-es-el-vortice-polar-que-a-afectando-chicago

(*)

https://ethic.es/2016/06/negacionistas-cambio-climatico/
http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_1819000/1819408.stm