Грижата и заштитата на животните е постојана загриженост од антиката, со сигурност откако човекот првпат беше придружуван од животно. Меѓутоа, денес оваа загриженост одговара на потребата поконзистентна од природна.

Од седумнаесеттиот век, светот почна навистина да ги сфати импликациите од исчезнување на животните од човечки карактер, со оглед на исчезнувањето на видовите како што се птицата Додо, Steller dugong, а подоцна и тасманискиот тигар и алка. Иако исчезнувањето е природен процес, многу животни се загрозени од мешањето од страна на човекот и денес списокот на загрозени видови постојано се зголемува.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Кога зоолошките градини се гробишта

Сега, мора да се земе предвид дека многу спомната заштита на животните ги опфаќа оние кои живеат во дивината и оние кои се припитомени. Неодамна излегоа на виделини бројни случаи на злоупотреба на животни од страна на компании, организации и индустрии кои одржуваат чисто утилитарна концепција на животните, како и луѓе кои за забава или задоволство извршуваат погрешни дела против домашни миленици или животни кои живеат на улица .

Соочени со вакво сценарио, се подразбира дека критиките што ги осудуваат и осудуваат таквите дела се многубројни и се поставуваат две прашања: што не тера да ги заштитиме животните? и каква е нивната заштита?

Можеби некои не знаат, но човекот припаѓа на истото царство како животни: кралството Анималија. Во оваа смисла, човекот е животно, но уникатен и различен вид на животните за да се разбере дека човечкото суштество, homo sapiens , е на поразвиено когнитивно ниво, и затоа нашето живеење со животни подразбира морален квалитет.

Човекот е свесен за себе и иако постојат студии кои сугерираат и покажуваат дека некои видови како што се шимпанзата го разбираат резултатот и ефектите од нивните постапки, степенот во споредба со нашиот е релативно низок. Ние сме емпатични суштества и ова ни овозможува да се ставиме во чевлите на другиот, а кога другото е животно што може да се користи, манипулира или третира како битие кое е инфериорно во однос на човекот, иронично, го уништува човечкиот квалитет на кој толку многу нагласува

Од самиот почеток, при воспоставувањето на концептот на "заштита на животните" се претпоставува дека сме способни да ги оштетиме и ни треба регулација што нè спречува да го правиме тоа. Во многу земји постојат законски прописи кои ги штитат животните, но ретко се исполнуваат во целост. На пример, член III од член 4 Бис од Законот за заштита на животните на Федералниот округ Мексико вели: "Да се ​​промовира во сите јавни и приватни случаи културата и заштитата, грижата и добрите третмани на животните". Дали оваа одредба е исполнета? Со целосна безбедност, бр. Ако ништо друго, се споменува проблемот со благосостојбата и заштитата на животните. Не се изучува.

Прочитајте го вториот дел од оваа статија и знаете 3 основни причини за заштита на животните.

Статии поврзани со Зошто се заштитуваат животните?

Зошто се заштитуваат животните? Дел II