Род Корвус

Кои се најпаметните животни што може да ги споменете? Делфини? Шимпанзе? Природата понекогаш изненадува, бидејќи врани се сметаат за една од најинтелигентните животни на Земјата, не само за нивната способност да користат алатки, туку и за да ги изградат!

Родот Corvus содржи повеќе од 40 видови познати како врани , иако некои добиваат други општи имиња. Најраспространетиот и еден од најпознатите е заедничкото тело ( Corvus corax ), иако американските круни ( Corvus brachyrhynchos ) и сивата враничка ( Corvus cornix ), меѓу другите видови, исто така се добро познати. Познати се, покрај нивната интелигенција, и нивниот голем капацитет за адаптација. Тие се честа фигура во културата и фолклорот на многу народи.

Ред: Passeriformes

Семејство: Corvidae

Род: Корвус

Опис

Вровите се средни до големи птици со црн пердув, понекогаш комбинирани со бели или сиви делови како што се градите, стомакот и главата. Црните вина покажуваат пердуви со перки кои сочувствително гледаат, што може да се здобие со сина боја под сончева светлина. Опашката е малку долга и клин во облик, додека сметката е дебела, кратка и малку свиткана надолу. Повеќето имаат мал дел од прстите на прстите што се протегаат на ноздрите.

Големината на врани варира во зависност од нивниот вид . Вообичаениот гав, на пример, мери помеѓу 54 и 67 сантиметри во должина, тежи од 0,69 до 2 килограми и регистрира распон на крилјата (мерено помеѓу продолжените крила) од 115 до 130 сантиметри. Белата врана ( Corvus albus ) е долга 46-52 сантиметри и тежи околу 520 грама. Американската круна ( Corvus brachyrhynchos ) е малку помала, со должина од 40-53 сантиметри и нејзина тежина од 316-620 грама. Меѓу помалите видови е западниот чакал ( Corvus monedula ), долг од 34 до 39 сантиметри.

Равен - род Корвус.

Дистрибуција и живеалиште

Бронзата може да се најде во поголемиот дел од светот, но не и во Антарктикот и во постудените области на северната хемисфера. Тие се присутни особено во умерените региони, а некои се концентрирани на одредени острови. Пример: гавот на Флорес ( Corvus florensis ), ендемичен на островот Флорес.

Тие се способни да живеат во голем број живеалишта кои вклучуваат шуми , градини, обработливи површини, планински области, пасишта, пристаништа, крајбрежни карпи, па дури и пустини и урбани области. Не е невообичаено да се прилагодат дури и на отворен терен.

Храна

Видовите од родот Corvus се всејадници и одржуваат диета со присуство на растителни и животински материи, според она што е на располагање. Овие птици можат да јадат речиси ништо! Ова е само нешто што тие се хранат: ореви, семиња, овошја, црви, жаби, глувци, кокошки, пајаци, полжави , зеленчуци, зрна, јајца на други птици, па дури и маки.

Доколку е потребно, тие напаѓаат други животни и покажуваат предаторско однесување. Познато е дека тие исто така можат да јадат она што го наоѓаат меѓу ѓубрето и да ја складираат храната за да конзумираат подоцна. Возрасната врана има потреба од нешто повеќе од 311 грама (11 унци) за храна за ден за да преживее. Често, тие ја бараат својата храна на теренот.

Однесување

Тие се многу социјални птици и семејствата обично се обединети. Тие обично се собираат за да спијат во големи групи до 200 лица. Тие се исто така многу интелигентни, поради добро развиен мозок. Меѓу највпечатливите факти, новата каледонска крова ( Corvus moneduloides ) покажала дека има способност и способност да користи и да прави алатки, што се набљудувани во природата со елаборација на рудиментарни инструменти со гранчиња и стебла од трева за да се извлечат ларви од инсекти во распаднато дрво. Ова е докажано и преку лабораториски студии.

Пар од врани.

Други видови кои живеат во урбаните или приградските населби научија да користат автомобили за да отворат ореви: кога возилата престанат со црвено светло, птиците ги ставаат оревите на земја; откако се менува семафорот и автомобилите напредуваат, тие минуваат над плодовите, а потоа вратните ги соберат веќе скршени.

Од друга страна, нивните типични вокализации лесно се препознаваат , но во реалноста тие имаат репертоар на десетици звуци.

Враните се сметаат за една од најинтелигентните животни на Земјата.

Репродукција

Сексуалната зрелост на врани достигнува различни возрасти, но воопшто, женките го достигнуваат кога се на возраст од околу 3 години, додека мажите го прават тоа на 5 години, повеќе или помалку. Се чини дека паровите остануваат заедно во текот на целиот свој живот, освен ако еден од двата умира или не е онеспособен; можеби и млади двојки кои не успеваат во парењето да се распаднат и да одат во потрага по нов партнер. Откако ќе се парат, женката лежи 3 до 9 јајца кои се инкубираат 20 до 40 дена во гнездо изградено од двете материјали како што се гранчиња, кора, влакна, мов, растителни влакна и така натаму.

Закани и конзервација

Општо земено, врани се птици кои не се соочуваат со големи закани, но постојат исклучоци. Меѓу видовите најзагрозени денес се споменатите Corvus florensis (загрозени исчезнувања), гавратот на марианите ( Corvus kubaryi , критично загрозен), белиот врат ( Corvus leucognaphalus , ранливи) и врана на Банггај ( Corvus unicolor , Критички загрозени). Некои од неговите закани се ловот, судирот со воздушните кабли и губењето на живеалиштата, што главно произлегува од уништувањето на шумите .

Дури и денес враништата се сметаат за штетници или несакани животни во фармите и земјоделските површини, бидејќи тие имаат тенденција да јадат овошје и зеленчук, па затоа претрпеле (и страдаат) прогонство.

Извори

Charlotte Uhlenbroek. (2009). Животен живот Пирсон образование.

https://en.wikipedia.org/wiki/Corvus

http://www.birds.cornell.edu/crows/crowfaq.htm

http://wdfw.wa.gov/living/crows.html

http://www.livescience.com/52716-crows-ravens.html

http://www.pbs.org/wnet/nature/a-murder-of-crows-crow-facts/5965/

https://global.britannica.com/animal/crow-bird