Делфин шише нос

Tursiops Truncatus

Информации и карактеристики

Tursiops truncatus , исто така познат како шише нос или Mular, е вид на китовое со заби што спаѓа во семејството на океански делфини или Delphinidae. Најдобро е познато од 30 видови на делфин поради неговата широка дистрибуција, бидејќи е присутна во повеќето аквариуми и забавни паркови.

Опис на делфинот на мешунка

Овој цицач може да достигне должина од 2-4 метри, тежи помеѓу 150 и 650 кг и да живее до 20 години. Мажите се поголеми од женките. Ботлонозните делфини пливаат со брзина од 5 до 11 км / ч, но можат да експлодираат на брзина од 35 км / ч за кратки периоди.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Нарвал

На секои пет или осум минути, делфините доаѓаат на површината за да дишат низ дупка на врвот на главата.

Научните студии покажаа дека твојот сон е многу лесен, бидејќи двете страни на мозокот, лево и десно, се врти во спиење и во исто време се предупредени.

Има моќни и остри конусни заби, наредени во 18 или 26 пара на секоја страна од вилицата.

Тие го користат методот на ехолокација како форма на социјална интеракција и при фаќањето на плен.

Распределба на делфин во флоненс

Муларес живее во тропски и умерени води, како во крајбрежните живеалишта, така и во отвореното море или пелагичните области. Тие живеат во Пацификот, Атлантикот и Индискиот Океан, како и бројни мориња.

Делфин за носење шише нос

Нивната исхрана главно се базира на риби и безрбетници од крајбрежните и крајбрежните области. За оние кои се во поотворени области, исхраната се состои од лигњи, мали риби, јагули и други видови.

Не ги користи забите за да ја џвака храната, тие служат за да се избегнат бројните трње на рибата. Тие обично ловат сами и како тим. Тие користат многу ефикасна техника наречена "рибарски штрајк", каде што делфините кружат риба училишта за да создадат ефект на клокотот како "џакузи", принудувајќи ги рибите да скокаат од водата, што тие ги користат за да ги фатат.

Одгледување bottlenose делфин

Bottlenose делфини не се агресивни, освен кога станува збор за борба за да се добие пристап до женски и на тој начин ја покажат својата сила и доминација. Тие достигнуваат сексуална зрелост 11 години во случај на мажи и 12 кај жени. Генерално времето на топлина се случува во пролет. Двата пола имаат отворени гениталии во горните делови на нивните тела.

Периодот на бременост на делфинот во тесни денови трае од 11 до 12 месеци и обично има едно теле кое мери од 1 до 1,5 метри и тежи од 30 до 40 кг. Женките имаат потомство на секои две или три години и времето на лактација има максимално времетраење од 18 месеци.

Обично, раѓањата се случуваат во плитките води и бебето останува со мајката неколку години по одвикнувањето.

Однесување на делфинот во тесно грло

Тие обично формираат групи до 12 елементи наречени парчиња. Тоа е пријателско и благородно животно со човечкото суштество.

Се верувало дека мајмуните биле втора најинтелигентните животни на планетата, по човечкото суштество, но неверојатно оваа позиција е окупирана од делфини, па затоа се потребни во различни активности кои се движат од терапии за луѓе со некоја болест, напади на непријатели и откривање на мините во САД.

Делфин шише нос (видео)

Infographics

(Кликнете за да се прошири)