Семејство Lycosidae

Лизосидозите, популарно познати како паука од волк, се споредуваат со вистинските волци благодарение на нивните ефикасни лов вештини и интелигенција . Се проценува дека има околу 2.300 видови поделени на околу 100 родови.

Опис

Пајаците на волкот се арахниди со светло-кафеаво тело чиј цефалоторакс покажува две темни ленти одделени со потенка лента. Стомакот претставува некои темно кафеави или црни точки, наредени во одреден образец, но различен според полот. Вообичаено за надворешната анатомија на пајак на волк е да се прикажат мешавини од портокалова, сива и кафеава боја, па дури и некои видови имаат љубопитна боја на светло лосос.

Ред: Araneae
Инфраред: Araneomorphae
Суперфамилија: Ликозоидеа

Нозете се издолжени и имаат кратки и посочени сензорни влакна кои им овозможуваат да ги детектираат елементите на нивната животна средина. Нејзините 8 очи се кружни и се наредени во 3 реда: 2 напред, големи и широко одвоени едни од други; двајца медиуми помалку одделени и 4 последни распределени во закривен ред.

Големината варира во зависност од видот, но женките имаат тенденција да бидат поголеми од машките. Општо земено, поединецот може да мери од 10 милиметри до 3,5 сантиметри во должина.

Дистрибуција и живеалиште

Лизосидите имаат светска дистрибуција ; нејзиниот географски опсег се протега од далечните области на јужната хемисфера, освен Антарктикот, до северната хемисфера, вклучувајќи го и замрзнатиот остров Гренланд. Затоа, тие можат да живеат во тропска клима и ладни клими и живеат во многу видови живеалишта, како што се алпинските ливади, шумите , грмушките, мочуриштата и куќите.

Анатомија на волк пајак - Lycosidae.

Некои видови имаат тенденција да создаваат отворени јами или замки меѓу паднатите стебла или шуплини во карпите. Јазолот нуди можност за пристап до плен со мал напор.

Храна

Тие се месојадни арахниди. Општо кажано, лизосидостите се хранат со мали инсекти како што се бубачки, муви и други видови пајаци, иако секој вид обично има посебни прехранбени навики. На пример, некои консумираат повеќе жаби и жаба на жар ( Rhinella marina ).

За разлика од другите, пајаците на волкот не ги ткаат пајажините за да ја фатат нивната храна. Она што го прават е трпеливо да чекаат и во целосна неподвижност на безбедно место додека плен минува близу до нејзината локација, а потоа, во брзо движење, го фати.

Тие уживаат во одлично чувство за видување со кое можат да ги видат дење и ноќе. Нивното чувство на допир е корисно за да се открие нивниот плен и да ги надгледува.

Постојат околу 2.300 видови поделени на околу 100 родови.

Однесување

Волкот пајаци не толерираат групен живот и можат да преживеат совршено сами, па затоа се осамени; сепак, во сезоната на размножување треба да воспостават контакт со други лица. Тие сакаат да живеат меѓу ниска вегетација, во тела од песок или чакал и на маргините на потоци. Вообичаено е да се најдат во близина на тела од свежа вода, можеби затоа што има бројни животни што можат да станат храна.

Ако се вознемирени или мора да убијат плен, тие инјектираат отров . Обично, засегнатото лице чувствува болка и чешање во областа придружено со локален оток, па дури и гадење, и иако тие се многу досадни реакции, ретко пајак волк завршува предизвикува смрт. Можноста дека отровот произведува ткивна некроза е исклучена.

Волкот пајак во своето природно живеалиште.

Репродукција

Во сезоната на размножување, женките изнесуваат карактеристичен мирис кој привлекува сексуално зрели мажи. Кога мажот ќе најде можен партнер, му е зададена задача да извршува ритуали на додворување, кои се состојат од движења на нозете и педипалпите. Ако таа го прифати, и двајцата се колебаат во текот на ноќта надвор од нејзиното закопување.

Очекуваниот животен век на пајаците на волкот е многу краток: најмногу 2 години.

Последователно, женката внесува вреќа со мали јајца. Во овој период таа станува исклучително агресивна во обид да ја одбрани вреќата. Кога потомците се појавуваат од јајцата, мајката им дозволува да се подигнат до нејзиниот стомак и да останат таму неколку недели, додека не стекнат доволно сила и големина за да живеат самостојно. За време на нивниот развој тие се движат околу 5 пати, но кога ќе станат полнолетни, тие не се движат повторно.

Закани и конзервација

Очекуваниот животен век на пајаците на волкот е многу краток во човечки рокови: најмногу 2 години. Тие имаат неколку природни предатори, вклучувајќи ги и рептилите, а нивниот статус на зачувување варира помеѓу видовите. Еден од најпознатите закани е Аполокоза , кој е во опасност од исчезнување.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_spider

http://www.biokids.umich.edu/critters/Lycosidae/