Синиот кит

Balaenoptera musculus

* Сликата од НОАА

Синиот кит, исто така наречен рокивалско сино, е цистичен мистик (има бради наместо заби) кој му припаѓа на семејството Balaenopteridae. Познат е по тоа што е најголемото животно на Земјата, достигнувајќи до 30 метри во должина.

Дистрибуција на синиот кит

Се вели дека синиот кит е космополитен, бидејќи се дистрибуира низ светските океани освен Арктикот. Ниту, пак, се наоѓа во некои мориња, како што се Беринг, Медитеранот и Охотскиот.

Главно живее во континентални полици и отворени ледени полиња, иако неговото присуство е забележано во длабоки мориња. Во моментов, Северниот Пацифик и Северниот Антарктик имаат најголемо население од сини китови во светот.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Сперма кит

Опис на синиот кит

Синиот кит е најголемото животно што е регистрирано во светот. Се вели дека ја зазема третата позиција во должина по лажната медуза на месо од лав и багажникот на црвот и ја надминува висината на старите диносауруси. Неверојатно е мерка до 30 метри во должина и тежи помеѓу 170-180 тони. Примероците што живеат во јужната хемисфера обично се поголеми од оние на северната хемисфера, а жените обично се поголеми од мажите.

Нејзиното тело е издолжено и има широка глава. Во горниот дел од ова има две дупки за дишење или ширака, кои се дупки низ кои дише. Наместо заби, има бели бради, кератински структури слични на влакната со четка или метла и кои служат за фаќање на мал плен. Неговиот голем јазик тежи 2,7 тони и може да држи 90 тони вода и храна во неговата вилица. Срцето тежи околу 600 килограми.

Фотографија учтивост: американската Национална океанска и атмосферска администрација

И покрај големата големина што го карактеризира, синиот кит може да достигне брзина од 50 км / ч кога неговиот инстинкт доживува некоја блиска закана, иако вообичаено неговото поместување е 22 км / ч, а кога се храни, се намалува дури и до 5-6,5 км / h. Можете исто така да нуркате во длабочините од 100-500 метри.

Овој морски гигант може да остане под вода во периоди од 10 до 20 минути, а потоа да излезе да дише на површината и да започне густ млаз од пареа што може да се види неколку метри подалеку, бидејќи успева да достигне височини кои се движат од 6 до 12 m. Неговиот импресивен капацитет на белите дробови изнесува 5.000 литри.

Однесување на синиот кит

Во принцип, балинските китови се повеќе осамени од делфини. Можно е само да се видат сини китови, во парови или во мали групи составени од 7 лица. Само во некои прилики до 60 од нив може да се соберат во истата област, особено кога има голема количина на храна.

Мнозинството популации на Balaenoptera musculus мигрираат: ја поминуваат зимата во потопла вода од ниски ширини, на пролетта што се движат кон студените води во близина на северната и јужната хемисфера, тие го поминуваат летото за хранење на високи ширини и во есен тие се враќаат во топли места. Само некои популации не сакаат да мигрираат.

Познато е дека синиот кит го произведува звукот поинтензивен од оној на било кое друго животно.

Хранење на синиот кит

Нејзината исхрана се базира главно на крил и може да консумира до 40 милиони од овие ракови на ден. Откако ја затвора својата вилица, тој ја вади вишокот вода додека ја држи храната со своите бради. Други видови се случајно проголтани од овој цицач, како што се мали риби, лигњи и други ракови.

Синиот кит треба околу 1,5 милиони калории дневно за да добие доволно енергија за да го задржи активниот.

Репродукција на синиот кит

Таа достигнува сексуална зрелост од 5 до 10 години. Периодот на гестација трае околу 10 и 12 месеци, а женката раѓа само едно теле секои 2 или 3 години, кои се родени во зима во топла вода од ниски ширини. При раѓање, тие мерат 7 до 8 метри во должина и тежат до 3 тони, како и хипопотаму во својата зрелост. Младите се хранат со мајчиното млеко за околу осум месеци.

Синиот кит има долг животен век од околу 80-90 години.

Фотографија учтивост: американската Национална океанска и атмосферска администрација

Предатори на синиот кит

Единственото морско животно што обично го напаѓа синиот кит е орка, но, како што е многу голем китообраз, претпочита да се соочи со млади или стари и болни возрасни лица. Синиот кит е вид во опасност од истребување поради неколку фактори. Меѓу нив е и смртта на неколку примероци поради повреди предизвикани од големи бродови или фатени во мрежи за риболов. Слично на тоа, глобалното затоплување предизвикало океанските мориња да ја променат нивната температура и затоа, опстанокот на крил и други видови неопходни за китот почнува да биде загрозен.

Во моментов синиот кит лов е казнив на било кој континент од 1966 година, иако се знае дека ова не е секогаш почитувано од групи на нелегални ловци ширум светот кои ги користат различните делови од својата анатомија. Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата го класифицира синиот кит како загрозени видови.

5 Куриозитети на Синиот кит

Претходно, Антарктичкото Море беше домаќин на најголемата популација на сини китови.

Тежината на синиот кит се споредува со онаа на 35 слонови.

- Човек со мал тен може да се вклопи совршено во една од главните артерии на синиот кит.

Коските на перките се слични на оние на човечката рака, со сè и прсти.

- За разлика од рибите, ништо не се движи опашката од врвот до дното, а не од страна на страна.

5 Статистички податоци за синиот кит

-Во периодот меѓу 1914 и 2013 година, вкупното население на синиот кит е намалено за 70-90%.

-А 25% од зрели сини китови покажуваат лузни од напади на кит убијци.

- Вашиот мозок претставува само 0,007% од вашата телесна тежина.

- Само во јужната хемисфера, околу 350.000 сини китови починале од 1904 до 1967 година.

- Од крајот на советскиот лов на синиот кит, населението на Антарктикот се зголемува околу 7,3% годишно.

Статии поврзани со Синиот кит

Грбав кит