Пустинска желка

Gopherus agassizii

Информации и карактеристики

Овој вид желка е именуван по швајцарско-американскиот зоолог Жан Луј Родол Агасиз. Тој е роден во југозападниот дел на Соединетите Американски Држави и спаѓа во редот Тестудини , подредка Криптодија , суперфамилија Тестудиноида и родот Гоферус .

Опис на пустината желка

Тоа е средна големина желка, со темна или светло-кафеава кора, и портокалова или жолта закрпи. На фронталниот дел од машкиот пластин има оловно рог, имено, многу изразено продолжување, бидејќи се користи за борба. Кожата на двата пола е многу густа и главата е лушпеста. Таа има потенки и подолги задни нозе од предните и невообичаено долги нокти бидејќи ги користи за да ги ископа своите јами во карпестиот терен.

Сексуалниот диморфизам е сосема очигледен ако гледате машко и женско. Поединци од машки пол се поголеми, имаат подолги опашки и задната површина на пластинот е покачена. Женките, од друга страна, се полесни, имаат рамни пластинови и школка закривени кон надвор. Во секој случај, овие се високи и купени.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Пустината

Неговата должина може да достигне 25 до 36 сантиметри, а може да достигне 10 до 15 сантиметри во височина. Во меѓувреме, неговата тежина варира помеѓу 11 и 23 килограми.

Дистрибуција и живеалиште на пустинската желка

Овој вид е ендемичен за југозападниот дел на САД и северозападниот дел на Мексико. Се дистрибуира од југоисточна Калифорнија, јужна Невада и југозападна Јута и Аризона на територијата на САД, како и од северниот дел на Синалоа и долината Баха Калифорнија до Сонора во Мексико.

Живеат во широк спектар на живеалишта, вклучувајќи ги ниските листопадни шуми, карпести ридови, речни долини и кањони, делови од пилешко, и, се разбира, пустини.

Однесување на пустинската желка

Бидејќи тоа е ладнокрвно животно, треба да ја регулира неговата температура. Поради оваа причина, зимските месеци се хибернираат во длабоки јами, но исто така останува во летаргија кога летната температура е поголема; Ова е познато како estivation.

Активноста на пустинската желка е модифицирана според климата на нејзиното живеалиште. Тоа е дневна, ако денот е ладен или крепускуларен ако пладневата топлина е многу силна. Тоа не е општествено, иако е можно да се најдат повеќе од 2 желки во истиот законик; Толеранцијата е поголема кога припаѓаат на спротивниот пол. За желка која троши 98 отсто од својот живот, почива во своето јадро, тоа навистина изгледа удобно.

Хранење на пустината желка

Таа преживува врз основа на тревопасна исхрана, бидејќи нејзиниот главен извор на хранливи материи паѓа на долните растенија и на паднатите лисја на земја. Нивната исхрана е надополнета со лајкови, стебла, плодови, цвеќиња, грмушки, винова лоза и трајни или годишни треви, но нивната храна варира во зависност од сезоната и од географскиот регион во кој живеат. Од друга страна, вегетацијата и привремените лагуни претставуваат извор на вода на пустинската желка, која пие големи количества кога ги наоѓа.

Репродукција на пустината желка

Како и секој вид кој се гордее со полигамијата, има бројни придружници во текот на нивниот репродуктивен живот, кој започнува помеѓу 14 и 21 година (околу 20 сантиметри во должина). Одгледување сезона опфаќа од пролет до есен, но женските има тенденција да се парат на крајот на летото, додека мажот се бори против другите од ист пол за да ги добие услугите на некои приемчиви. Кога се бори, тој ја тресе главата и брка или се стреми додека не победи. Тогаш кога победникот почнува да ја доловува женската со движења на главите, ја каснува, ја исфрла на страната на телото и емитира вокализација додека не се случи копулата. По ова, женката едноставно се оддалечува.

Таа може да чува сперматозоиди во нејзиниот репродуктивен тракт 18 месеци по сексуалниот однос или да се појави во пролетта. Вообичаено лежи 4 до 8 белузлави јајца во длабоко гнездо ископано од себе, ги покрива со земја и урина, се движи подалеку и 90-135 дена подоцна јајцата се отвораат. Температурата го одредува периодот на инкубација, како и полот на потомството.

Школата на новороденчињата е мека и останува на тој начин во текот на првите 5 години од животот.

Закани од пустинската желка

Пустинската желка е "ранливи" видови (според IUCN), кои страдаат од серија на закани кои го загрозуваат нејзиниот опстанок во мала област на дистрибуција. Активностите на рударството, пасењето на добитокот и урбаниот развој го намалуваат нивното живеалиште и обично умираат кога ќе ги преминат автопатиштата. Исто така, илегалната трговија го намалува бројот на поединци и болестите предизвикани од патогените, го намалуваат здравјето и можат да доведат до смрт.