Медуза

Cnidaria Phylum

Информации и карактеристики

Медузата припаѓа на Cnidaria phylum, формирана од група од повеќе од 10.000 видови морски животни. Тие имаат желатинско тело (на англиски наречено медуза ) и е познато по неколку имиња во различни култури: агуамала, малугуа, агуавива или солзи од морето.

Дистрибуција на медуза

Живее во топли и тропски води, но нејзината адаптација овозможува да издржи температури од -6 Целзиусови степени или обратно, до 31 степени, иако стандардното ниво се движи од 9 до 19 степени Целзиусови.

Вие исто така може да се допаѓа ... Октопод

Тие се пелагични животни пронајдени во Индискиот, Атлантскиот и Пацифичкиот океан.

Опис на медуза

Големината на овие животни се движи од 5 до 40 см во должина, но најголемиот вид достигнува 200 сантиметри во дијаметар и околу 200 килограми во тежина. Вашето тело е составено од вода во мнозинство, зафаќајќи 96%.

Тие се формираат со камбани или ѕвона од кои виси тубуларен кормило, каде што устата се наоѓа на долниот крај. Од таму може да се прошират пипалата со клетки наречени cnidocitos, кои се причина за убод иритации. Тие ги користат како одбрана и да го фатат плен со инјектирање на отровот.

За да се движат околу морињата и океаните, тие користат контракции во нивното тело. Најпрво земаат вода за да влезат во гастронаскуларната празнина и конечно се истеруваат со помош на пропелер кој им дава сила да се движат.

Хранење на медузата

Се храни главно на планктони, мекотели, ракови, ларви и јајца.

Репродукција на медуза

Медузи, во најголем дел, се машки или женски, но се пронајдени хермафродитни примероци. За време на репродукцијата тие ослободуваат овци и сперматозоиди во водата, каде што се случува ѓубрење. Исто така, спермата може да ги оплоди јајниците во телото на женката.

Откако ќе се формира јајце, се ослободува ларва наречена плањла, која кога ќе најде соодветен супстрат да се формира, станува асексуален полип, односно безрбетно животно во вид на вреќичка. Овие, пак, произведуваат асексуална медуза која го затвора репродуктивниот циклус.

Опасност од медузата

Има медуза со различни физички карактеристики и географски распределби; сите од нив се штетни за човечкото суштество, но постои и оној што се смета за најоксидантен и смртоносен во светот: морската оса. Овој вид живее главно во австралиските води (има неколку примероци во Индискиот и Пацифичкиот океан) и е најопасниот, бидејќи не може да се види на прв поглед поради неговата транспарентна боја и е способен да убие лице во прашање од три. минути само со контактот што речиси секогаш останува незабележан.

Медуза

Заеднички медуза

Морска оса

Опасноста и токсичноста на медуза варира во зависност од видот, но несомнено сите предизвикуваат непријатност во помал или поголем степен.

Скинувањето на медузата најчесто е претставено со болка и горење во областа, која е често минлива, но во други случаи може да се појават анафилактички шокови (циркулаторни дефекти) и да имаат опасност од давење. Во случај на оси на медуза, по 20 минути триење, кое не е вообичаено присутно, бидејќи не се чувствува, жртвата може да умре од срцева емболија.

Лицето кое веќе е нападнато е сензибилизирано, па второто искуство би можело да биде посериозно.

Вреди да се спомене дека медузата, која е уште мртва, може да предизвика иритација и да има отров активен неколку недели.