Тарсио

Семејство Tarsiidae

Информации и карактеристики

Тарсиите или Тарсиите се вклучени во семејството Tarsiidae , се состои од 3 рода и 7 видови, иако некои извори покажуваат дека тие се помали од 10. Тие се примати од мала големина и изглед слични на оние на лемурите, се исто така и животни најпримитивниот на подрачјето Хаплорини . Неговото семејство е единствено од инфрацрвениот Tarsiiformes , и иако одамна беше пошироко распространето, нејзината дистрибуција е многу ограничена.

Опис на тарзалот

Овие примати генерално не надминуваат 15 сантиметри во должина, но нивната опашка достигнува должина до 25 сантиметри. Неговата телесна тежина е околу 89-150 грама. Очигледно се животни кои се вклопуваат во дланката на раката. Очите се прилично големи (16 милиметри во дијаметар) и големината на овие е слична на онаа на сопствениот мозок.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... На 10 најчудните животни во светот

Тие имаат тркалезни глави, мобилни уши, кратки муцки и долги нозе. Тие имаат способност да ги продолжат метатарзалните коски на прстите и, всушност, оваа способност доаѓа од нејзиното име. Во однос на кожата, таа е покриена со меко кафено крзно на горниот дел од телото и сива на долниот дел, но некои области се голи, како и другите области на опашката.

Тарзална дистрибуција и живеалиште

Тие се дистрибуираат во Југоисточна Азија, со други зборови, нивното присуство е ефикасно во архипелагот и Филипинските Острови. Тие живеат во Суматра, Борнео, Сулавеси и Челебес. Порано тарзаните живееле во Северна Америка и Европа, но тоа веќе не е можно.

Тие живеат во тропските шуми со густа вертикална вегетација.

Tarsio-Tarsiidae

Тарзално однесување

Сите таргети ги приоритизираат своите активности во текот на ноќта или за време на самракот. Тие се многу територијални и имаат тенденција да бидат осамени, особено при вршење на нивните ноќни активности. Во текот на денот е поверојатно да се најдат на одмор во друштво со 1 или повеќе придружници, особено жени.

Нивната територија им е забранета на други, па затоа треба да го обележат со мирис или да издаваат вокализации кои ги информираат нивните граници.

Тарзална исхрана

Тарзаните се хранат со инсекти, затоа, тие се месојади и инсективи. Нивната вообичаена исхрана е полна со плен, како што се молци, пеперутки, мравки и бубачки, но од друга страна, тие можат да консумираат некои помали птици, змии и гуштери.

Неговиот метод на зафаќање е базиран на брзи и агилни скокови и им помага со неговите исклучителни сетила за слух и вид. Тарси го фаќаат најголемиот дел од својот плен кога се приближно 1,5 метри од земјата; 60 отсто од нивната храна е заробена во гранките или лисјата, 25 проценти во воздухот и само 5 проценти во почвата. Некои луѓе родени во нивните дистрибутивни области тврдат дека консумираат јаглен, но во реалноста, Тарзаните бараат и собираат некои инсекти во јаглен.

Тарсио се одмара

Репродукција на тарзалот

Сите Тарзанци имаат полигамни систем за репродукција и се репродуцираат сезонски, со исклучок на некои видови кои се репродуцираат во секое време од годината.

Двата пола достигнале сексуална зрелост околу 2-годишна возраст. По копулација и гестациски период од приближно 6 месеци, женката запира на крајот на дождовната сезона на едно теле, кое тежи помеѓу 25 и 30 проценти од вкупната тежина на мајката. Малиот е роден со телото покриено со крзно и со отворени очи, и има доволно сила да се качи на телото на својата мајка еден ден по неговото раѓање.

Од друга страна, животот на овие животни не е ослободен од љубопитни податоци. На пример, постојат студии, како што се оние од Ниитц или Вон, кои укажуваат на постоење на дел од мажите кои не се репродуцираат, бидејќи не можат да се натпреваруваат со доминантните мажи.

Тарзански закани

Сите видови на тарси се загрозени од уништувањето на нивното живеалиште и нивното население продолжува да опаѓа, но некои имаат полоша ситуација од другите. Ова е случај на тарзусот на островот Сјау ( Тарсиус тумпара ), класифициран како "Критички загрозен" на црвената листа на МСЗП.

Заробеноста не е решение за Тарсиите, бидејќи претставува опасност само по себе. Бидејќи тие се крајно осамени и срамежливи животни, секој треба да има 1 хектар простор и да остане смирен. Ако ги посети туристи, постојано можете да ја удрите главата и да предизвикате сопствена смрт.

Други закани се употребата на инсектициди во нивното природно живеалиште и лов и фаќање за подоцнежна продажба како егзотични миленичиња.

Статии поврзани со tarsio

Мандрил