Карактеристики на функцијата за репродукција

Репродукцијата е функција на живи суштества што овозможува континуитет на видовите и множење на живите суштества во екосистемите. Може да се каже дека репродукцијата не е основна, така што поединецот преживува, но да, така што некој вид останува на Земјата.

Организмите можат да се репродуцираат на различни начини, но во целина постојат два вида репродукција: сексуална и асексуална. Првиот вклучува потрага по партнер и сексуален контакт со неа, бидејќи соединувањето помеѓу машките и женските гамети резултира во ембрион што ќе биде бебе или бебе на поединци од видот. Асексуалната репродукција се спроведува во организми на кои не им треба партнер за да има потомство, не треба да се парат и наместо тоа да се репродуцираат со методи како што се поделба или пупкање.

Организмите можат да се репродуцираат на различни начини, но во целина постојат два вида репродукција: сексуална и асексуална.

Оние организми кои репродуцираат сексуално, имаат специјализиран репродуктивен систем, како во случајот со човечките суштества.

Репродукција кај луѓето

Луѓето се репродуцираат природно на сексуален начин. За ова, мажите и жените имаат репродуктивен систем со специјализирани органи и ткива, кои се разликуваат според полот. Кај жените, јајниците произведуваат јајници, кои се женски полови клетки или гамети. Гаметите на мажите се сперма, направени во тестисите. Јајниците и тестисите ги сочинуваат човечките гонади, односно органите кои произведуваат гамети.

Оплодувањето е процес со кој се придружуваат овулата на жената и спермата на мажот. Бидејќи секој гејт има генетски информации на својот сопственик, унијата ќе произведува живо суштество со генетска комбинација на родители.

que se divide subsecuentemente horas después de la fecundación, moviéndose desde las trompas de Falopio hasta llegar al útero. Откако единечна сперма влезе во јајцето, се формира зигот кој се дели последователно неколку часа по оплодувањето, преместувајќи од јајцеводите до матката. Последователно, се формира ембрион кој се развива постепено и почнува да се нарекува фетус од деветтата недела по оплодувањето, односно од третиот месец.

За време на процесот на развој на фетусот, се вели дека жената е бремена; Ова значи серија физички и хормонални промени меѓу кои прекин на менструацијата, зголемување на градите и зголемување на обемот на абдоменот. Во меѓувреме, фетусот добива тежина и ги развива сите свои органи. Во текот на 7 месец, растот се намалува во голема брзина, бидејќи опфаќа голем волумен на телото на мајката.

Во некои случаи, раѓањата се случуваат на 7 месеци од бременоста, но најчест е дека периодот на бременост кај човекот трае околу 9 месеци. Контракциите на матката започнуваат со породување, при што бебето се раѓа низ вагината и дише за прв пат.

Womenените можат да раѓаат 2 или 3 бебиња по раѓање, но раѓањето на самохрана бебе е почеста. Во неколку случаи имало раѓања од 4, 5, 6 или повеќе бебиња.

Репродукција кај животни

Ивотните можат да репродуцираат сексуално и асексуално. Сексуалната форма работи во основа иста како и кај човечките суштества, иако секако, периодот на гестација, структурите каде што се оплодува и се раѓа бебе и навиките за репродукција се разликуваат според видот. Цицачите достигнуваат сексуална зрелост во одредена возраст, влегуваат во еструс (топлина) и сексуално се парат; машките ја депонираат спермата во канализацијата на жената или вагината и се јавува оплодување. Неколку недели или месеци подоцна, потомството се раѓа вагинално или преку органот на видот.

Alsивотните како морска reprвезда репродуцираат асексуално: ако еден од нејзините екстремитети се одвои од своето тело, започнува да се развива нова starвезда.

Други животни вршат надворешно ѓубрење. Иако мажјакот произведува сперма, а женката произведува јајца, таа ги ослободува, обично во вода, а мажјакот ја ослободува спермата надворешно за да ги оплоди јајцата.

Alsивотните како морска reprвезда се репродуцираат асексуално, затоа што ако еден од нејзините екстремитети се одвои од своето тело, започнува да се развива нова starвезда. Асексуалната репродукција произведува идентични копии на оригиналниот организам, нешто како „клонови“, бидејќи генетските информации се добиени од еден организам.

Сексуална репродукција помеѓу две пингвини

Асексуалните методи се следниве:

Партеногенеза Овулите на женките не се оплодуваат, но тие произведуваат млади со помош на мејоза.

Хермафродитизам Организмите произведуваат овули и сперма. Некои ги оплодуваат своите јајца со сопствена сперматозоид, но доколку има двојка на располагање, тие можат да репродуцираат сексуално.

Секвенцијален хермафродитизам. Тие произведуваат јајца во текот на еден дел од животот и спермата во друг, а не во исто време.

Будинг Потомците се развиваат од пупки што се одвојуваат од телото на родителот и растат независно.

Поделбата Некои животни како што се flatworms едноставно се делат на две, почнувајќи од главата.

Репродукција во растенија

Земјишните растенија се репродуцираат асексуално и сексуално, а вторите се ексклузивни за повисоките растенија (со цвеќиња, семе и овошје).

, incluidos los musgos, se reproducen a partir de esporas formadas por meiosis, que da lugar al gametofito, donde se producen los órganos sexuales masculino y femenino. Бриофитите , вклучително и мов, репродуцираат од спори формирани од мејоза, што доведува до гаметофит, каде се произведуваат машки и женски сексуални органи. . Органите потекнуваат машки гамети наречени антерозоиди и женски наречени архаегонија . Тогаш антерозоидите ги оплодуваат архаегоните и се создава спорофит на гаметофитот. Клетките на спорофит произведуваат спори што се транспортираат од ветер; Кога ќе паднат на влажно место, тие 'ртат и произведуваат нов гаметофит.

son plantas vasculares que también se reproducen gracias a esporas que si caen sobre un terreno lo suficientemente húmedo, pueden germinar y originar un gametofito. Птеридофитите се васкуларни растенија кои исто така се репродуцираат благодарение на спорите кои ако паднат на доволно влажна почва, можат да 'ртат и да предизвикаат гаметофит.

Од друга страна, кормофитите или повисоките растенија се репродуцираат сексуално. Машкиот репродуктивен орган е андроцето и произведува антерозоиди, а женскиот орган е гинекологот. Секој гејме потекнува преку мејоза. За да се случи ново растение, неопходно е ѓубрење, односно соединување на двата гамата. Последователно се произведува зигот кој предизвикува ембрион. Бидејќи растенијата не можат сами да се транспортираат, оплодувањето подразбира опрашување.