Роден Колумба

Вртлог на кое било место каде што се нуди храна, одење по паркови и градини или качен на зградите, гулабите се дел од фауната на многу градови . Овие љубопитни и изненадувачки интелигентни птици припаѓаат на семејството Columbidae.

Името "гулаб" се применува на неколку видови на ова, но оние од родот Колумба се нарекуваат "типични гулаби" во строга смисла. Најпознати видови гулаб се дивиот гулаб ( Columbia livia ) и нејзиниот подвид, домашниот гулаб ( Columbia livia domestica ).

Ред: Columbiformes
Семејство: Columbidae
Жанр: Колумба

Опис

Гулаби се релативно мали птици со компактно тело. Главата е намалена и нозете, без пердуви, се кратки. Тие имаат мал клун и малку криви надолу, на чија површина се поставени 2 ноздри заштитени со мембранозен слој наречен операкулум. Нејзините крилја се големи и се водени од моќни мускули. Регата е кратка.

Големината, тежината и бојата на перјето варираат во голема мера кај видовите. Храбар гулаб мери помеѓу 29 и 37 сантиметри во должина и 62-72 сантиметри во распон. Дивите или дивите поединци можат да тежат од 238 до 380 грама, но склоните на телото имаат тенденција да бидат малку потешки поради изобилството на храна што ја наоѓаат во населените места.

Гулабни видови - родот Колумба.

Тиркизниот гулаб ( Columba bollii ) има тенденција да биде поголем, со должина од 36-38 сантиметри, а туркестанскиот гулаб ( Columba eversmanni ) е малку помал, со должина од околу 30 сантиметри. Два од најголемите видови од родот се јапонскиот гулаб ( Columba janthina ) и дрвениот гулаб ( Columba palumbus ), со должина од 37-43,5 и 38-44,5 сантиметри.

Бојата на перјата е многу разновидна. Некои од нив покажуваат светло-кафеава или сивкава матна боја, а други имаат потемна, синкава или полесни точки. Одредени видови имаат раширени допири, особено во вратот или крилјата, како што е дивиот гулаб, кој често развива зелени и розови или виолетови тонови од задниот дел на вратот до малку под вратот. Никобарскиот гулаб ( Caloenas nicobarica ) има убав сив слој со многу светли зелени и бакарни бои, додека гулабот Ojigualda ( Columba arquatrix ) има кафеави крилја и назад со мали и заоблени бели дамки.

Дистрибуција и живеалиште

Постојат околу 310 видови во семејството Columbidae, а неколку десетици во родот Columba.

Постојат околу 310 видови во семејството Columbidae, а неколку десетици во родот Columba. Постојат гулаби низ целиот свет, освен во , постудени региони на столбовите и некои оддалечени острови. Дивиот диви гулаб е роден во Европа, Западна Азија и Северна Африка, но сега се наоѓа во речиси секој град во светот како дива гулаб, односно див како потомци на домашните поединци.

Многу видови имаат специфична дистрибуција. На пример, сомалискиот гулаб ( Columba oliviae ) е ендемичен во северната Сомалија, а гулабката Санто Томе ( Columba thomensis ) е ендемична на истоимениот остров. Исто така, цивилскиот гулаб ( Columba torringtoniae ) се наоѓа во дивината само во Шри Ланка.

Гулабите се прилагодливи птици , бидејќи се способни да живеат од планинските области до тропските области. Се смета дека типичните гулаби се родени во Стариот свет, но некои, кога се запознаваат со Новиот свет и прилагодени на различни живеалишта, почнаа да се размножуваат. Денес, можете да видите гулаби во урбани паркови, околу фарми, во обработливо земјиште, во високи урбани и рурални градби и на железнички мостови, меѓу другите места. Дивите гулаби редовно населуваат карпести карпи. Од друга страна, домашните имаат тенденција да останат во конструкции наречени dovecotes.

Храна

Тие јадат во основа семиња, зрна и овошје. Во зависност од видот, тие можат да ги консумираат зрните што ги наоѓаат во почвата или да јадат во дрвјата. Дивиот гулаб јаде семе и овошје и понекогаш фаќа без'рбетници, како што се инсекти и пајаци , со кои ја надополнува својата исхрана.

Домашните поединци, кои понекогаш се подигнати да служат како храна, добиваат нешто поинакво мени, што може да вклучува трошки од леб, па дури и остатоци од храна. Не е невообичаено да се гледаат дивите гулаби на јавни места кои се хранат со семиња, трошки и бисквити, иако тие исто така бараат и бобинки и семиња меѓу тревата.

Тие постојано пијат вода; кога тие прават, тие ги земаат малите голтки прво и потоа ја навале главата за да ја проголтаат течноста.

Однесување

Гулабите се срамежливи птици, кои претпочитаат да избегаат од опасност, а не да напаѓаат. Тие обично се забележани во текот на денот, а во текот на ноќта тие обично се одмораат. Ако е многу жешко во текот на денот, оставете ги своите активности и засолниште за да го спречите вашето тело да се прегрее. Тие можат да поминат многу време заедно и да се хранат со стада. Тие се многу гласни, значи, тие испуштаат неколку типови вокализации со различни цели, како што се привлекување на двојка или прикажување аларм.

Тие, очигледно, се попаметни отколку што мислите, како што е докажано со дивите диви, домашни и диви гулаби. Columba livia е способен да се сеќава на стотици слики за подолг временски период, да ги разликува различните видови предмети преку апстрактни концепти и да ги категоризира. Во една студија со диви гулаби, експертите обучија неколку за да се направи разлика помеѓу сликите на кубистот Пикасо и импресионистот Моне; Подоцна биле прикажани слики на двајца автори на кои не биле изложени, и тие можеле да ги препознаат. Заклучокот беше дека гулабите ја научиле разликата помеѓу кубист и импресионистичка слика.

Во дивината тие можат да се сеќаваат на начинот на враќање на нивното гнездо од многу долги растојанија.

Благодарение на оваа огромна меморија, и визуелна и миризлива (тие можат да се сетат на мирисот на подрачјето каде што живеат) во дивината, тие можат да се сетат на начинот на враќање на нивното гнездо од многу долги растојанија. Нивното чувство за магнеторецепција е исто така вклучено: во нивниот клун се наоѓаат магнетитните кристали, што укажува на тоа дека тие би можеле да ги користат магнетните полиња за да се ориентираат и да летаат кон нивното гнездо или довекот. Домашните гулаби се домашните гулаби собрани да испраќаат мали пакувања до 75 грама или документи со пораки кои се прицврстени за една од нивните нозе. Тие биле многу користени во време на Првата светска војна, па дури и една жена, наречена Шер Ами, била украсена со Круз де Гуера за нејзината курирска служба.

Репродукција

Тие се oviparous видови . Секој од нив има специфична сезона на репродукција. Во дивината градат гнездо со стапови и остатоци врз карпести карпи, но во градовите тие го прават тоа на покриви, греди или други високи структури. Некои преферираат дрва или земја. Откако во гнездото, женката редовно лежи од 1 до 3 јајца, и таа и мажот се врти да ги инкубираат. Во овој период се појавуваат пердувите на градниот кош и таканаречениот "размножувањето", со што ги загреваат.

Периодот на инкубација нема точно времетраење, но тоа е околу 18 дена.

Одгледување на гулаби.

Закани и конзервација

Дивите гулаби, поради нивната адаптибилност и брза репродукција, се толку изобилни во некои градови, дека тие се сметаат за чума. Ова е случај во Њујорк. Фактот што тие можат да пренесат некои болести кај луѓето преку нивните измет е од загриженост, како што се пситакоза, хистоплазмоза и криптококоза.

Човечкото суштество може да ги лови да се хранат со нив , а исто така да ги користат и во лабораториски експерименти. Во дивината тие имаат многу природни предатори, како што се ракун и опосум од Вирџинија ( Didelphis virginiana ), но особено птици грабливки како што се рогот був ( Bubo virginianus ), малата буда ( Otus asio ), американскиот череп ( Falco sparverius ) и соколен сокол ( Falco peregrinus ) , како и галебите и врани.

Дивиот гулаб е далеку од опасност од истребување, но други видови се загрозени. Според Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата, некои од најопасните се сребрениот гулаб ( Колумба аргентина , критично загрозени), гулабот на Нилгирис ( Columba elphinstonii , ранливи), гулаб од Туркестан ( Колумба еверсманни , Ранливи), гулаб од кабикула ( Columba pallidiceps , ранливи) и гулаб од Санто Томе (загрозен од истребување).

Гулаб (Видео)

Извори

Parragon Books. (2013). Енциклопедија на Животниот свет.

https://en.wikipedia.org/wiki/Columbidae

https://en.wikipedia.org/wiki/Columba_(genus)

http://global.britannica.com/animal/pigeon

http://www.nyc.gov/html/doh/html/environmental/gigeons.shtml

http://www.rspb.org.uk/discoverandenjoynature/discoverandlearn/birdguide/families/pigeons.aspx

http://www.iucnredlist.org/search