Allium cepa

Кромидот, таа сеприсутна сијалица во кујната на светот, е член на истиот род на лук. Нејзиниот интензивен вкус, генерално зачинет, и неговата пенетрантна арома, предизвика мешани реакции, но тоа е несомнено еден од најценетите зеленчуци.

Кромидот на кромид што се користи во кулинарски садови припаѓа на видот Алиум цепа , кој се одгледува. Неговото потекло не е див , но има див предок кој до сега е непознат.

Опис

Allium cepa е биенална фабрика, односно се 'ртежи, се репродуцира и умира во период од 2 години, но вообичаено е да се чува како годишно и да се бере во првата година од животот. На земјата покажува долги, шупливи и цилиндрични лисја кои растат наизменично и чија основа е сплескана подлога. Една од страните на секој лист е срамнети со земја, а во целост тие сочинуваат околу 40 сантиметри во должина. Таа има фиброзни корени, и како што расте, развива сијалица каде се акумулираат резервите на хранливи материи. Рече мерните сијалички се движат околу 10 сантиметри во дијаметар. Неговата боја варира од бела до виолетова .

Ред: Аспарагалес
Семејство: Amaryllidaceae
Род: Алиум

Таа произведува црно-бело цвеќе познато како умоли, во кое мали мали бели до лесно розови цветови растат на издолжено стебло. Појавата на семиња може да изненади повеќе од една: тие имаат малку неправилна форма и се светла црна.

Фабриката може да измери од 15 до 45 сантиметри во височина.

Дистрибуција

Аллиум видови, роден на северната хемисфера, Јужна Африка, Етиопија и Мексико, се одгледуваат илјадници години. Се разбира, нејзината дистрибуција е различна, зависно од видот. Во случај на кромид, тоа е растение кое можело да потекнува од југозападна Азија од некои диви видови. Остатоци од кромид се пронајдени во населби од бронзеното доба, кои датираат од 5.000 п.н.е. Ц, иако се проценува дека одгледувањето се практикува најмалку 7.000 години. Веќе во времето на Античкиот Египет, кромидот беше широко се одгледува и јаде.

Инфлоресценција на фабриката на кромид.

Денес, Allium cepa се одгледува низ целиот свет, но особено во умерените земји и региони.

Репродукција и сорти

Во лето, овој вид почнува да го развива мозокот. Нејзиниот цветни период опфаќа од јуни до јули, многу кратко време. Бидејќи нивните цвеќиња се хермафродитични, секој има машки и женски полови органи во исто време, кои се опрашуваат со пчели. Подоцна се појавува мало овошје со должина од околу 5 милиметри, што е капсула во која се наоѓаат црните семиња.

Фабриката се одгледува во основа со помош на семиња. Бидејќи тие се со кратко траење, тие се сеат брзо (обично свежи), бидејќи тие не траат долго зачувани. Не се сее многу длабоко, во плодна и добро исцедена почва, со мала заштита од сонце. Успешно успева во регионите на медитеранската клима, со сува и жешка лета. Меѓутоа, во раните фази на животот можеби ќе треба малку студ.

Нејзината популарност како храна го направи од суштинско значење во речиси секоја кујна.

Стотици сорти се произведуваат низ целиот свет , вклучувајќи и некои со повеќе од една сијалица, како што е Allium cepa var. пролиферум . Големината, бојата, вкусот и аромата на кромидот се разликуваат, но најпознатите се бели, црвени / виолетови и крем. Сортата "Ailsa Craig" има кружна сијалица со суптилен вкус, додека кромидот од "Слатка сендвич" станува слатка по 2 месеци од складирањето. "Noordhollanse Bloedrode" има пурпурна сијалица со благ вкус. Од друга страна, шлачот е ботанички разновиден заеднички кромид класифициран како Allium cepa var. агрегатум .

Меѓу главните производители на кромид се Шпанија, Италија, Египет, Турција, САД, Кина, Индија и Иран.

Употреба

Кромид игра исклучително важна улога како зеленчук и зачини во кулинарското поле; Исто така, служеше како лековити растенија. Нема сомневање дека нејзината популарност како храна го направи од суштинско значење во речиси секоја кујна. Тоа може да се јаде суров, варен или кисела, во илјадници јадења, па дури и во слатка храна и сокови. Тие обезбедуваат добар вкус на јадења од месо и зеленчук, било парчиња или во прав. Тие се богати со витамин Ц, фолат, калциум, магнезиум, фосфор и калиум.

Вид на кромид, познат на некои места како пурпурна кромид.

Сијалицата е антисептична, антиинфламаторна, диуретична, антиспазмодична, експекторантна, стомачна и тоника. Не се користи често за медицински цели, но со тоа се подготвуваат некои лекови за отстранување на гној од рани и состојби на кожата предизвикани од габи, вриења и акни. Неговата потрошувачка може да помогне во намалување на крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта, како и ублажување на бронхијалните и стомачните инфекции.

Типичното кинење кое се јавува при сечење на кромид се должи на триопропанален сулфоксид.

Некои луѓе користат сок од кромид за да ги спречат железните предмети од 'рѓосување и да се полираат стакло и бакар. Од вашата кожа може да се добие жолто-кафеава нијанса.

Типичното кинење кое се јавува при сечење на кромид се должи на триопропанален сулфоксид, гас кој дејствува како средство за убивање на солзи преку стимулирање на нервите на окото и создавање на чешање и иритација.

Закани и конзервација

Allium cepa не е загрозена видови , бидејќи нејзиното одгледување е широко распространето низ целиот свет. Понекогаш растенијата се погодени од болести како што се мувла, волнена, бела гниење и гниење на вратот. Некои болести се типични за нивниот род, како што е причината за нематодите Дитиленхус дипсаци и летената муха ( Делија антиква ).