8 видови на емоции.

Психолозите препознале 8 видови на емоции што човекот ги има од раѓањето, и со години се обидува да ги разбере или анализира во целост. Процесот е напорен и со некои резултати, но не и апсолутен или конкретен за секое човечко суштество.

Прво да видиме што е емоција. Емоцијата се сфаќа како хипотетичка конструкција базирана на психолошки и физиолошки податоци. Основните емоции се сметаат за физиолошки процеси врз основа на специфични невронски кола.

Емоцијата се сфаќа како хипотетичка конструкција базирана на психолошки и физиолошки податоци.

Во поедноставни зборови, емоциите може да се сфатат како психофизиолошки процеси на нашето однесување што нè поттикнуваат да дејствуваме на одреден начин пред стимулациите.

Овие се развиваат во текот на животот, почнувајќи од кога сме деца и комуницираме со други поединци и нашата околина. Емоциите го "активираат" мозокот и играат многу важна улога во психолошкиот и социјалниот развој, иако, од друга страна, емоционалните нарушувања се исто така главните последици од психијатриските или невролошките нарушувања.

Роберт Плуцкик и неговото тркало на емоции.

Роберт Плуцкик беше психолог и доцент на колеџот за медицина на Алберт Ајнштајн. Во своето тркало за емоции, тој го покажува интерпелацијата на човечките емоции, која се состоеше од 8 основни емоции и уште осум напредни, од кои секој е составен од уште две основни емоции.

Во ова тркало на емоции, Плутчик се фокусираше на луѓето, но тој, исто така, тврдеше дека и самите животни ги адаптираат сопствените емоции за да се прилагодат на нивната околина. Стравот, изненадувањето, тагата, одвратноста, гневот, надежта, радоста и прифаќањето беа оние кои во основа го обликуваа човекот и го натераа да се прилагоди на барањата на животната средина.

Ајде да видиме кои се 8 типа на основни емоции:

1. Радост Чија спротивната емоција е тага.

2. Доверба Неговата спротивна емоција е Аверзија.

3. Страв Неговата спротивна емоција е гнев.

4. Изненадување . Антиципацијата е твојата спротивна емоција.

5. Тага Со својата спротивност тоа е радост.

6. Аверзија . Со доверба како своја спротивност.

7. Гнев . Неговата спротивна емоција е стравот.

8. Предвидување . Чија спротивната емоција е изненадување.

Емоциите на ова тркало се претставени во структурен модел во форма на конус, групиран според нивната сличност, одржувајќи ја опозиционата емоција на 180 степени. Обрнувајќи внимание на бројката можеме да сфатиме дека емоциите се зголемуваат во интензитет додека се приближуваат до центарот. Лутината е состојба која е поблага од лутина и, се разбира, лутина. Истото се случува со ведрина, радост на второто ниво и екстаза како екстремни емоции.

Тркало на емоциите на Плумец. / Автор: Машина Елф 1735. Оваа датотека е лиценцирана под Криејтив комонс јавен домен Dedication CC0 1.0 Универзална лиценца.

Во својот пристап, Плуцкик истакна дека различни емоции можат да се комбинираат едни со други. На пример, надевајќи се со радост, изненадување со тага, итн. Тоа е да се каже, иако имаме 8 универзални, основни или примарни емоции, човекот е способен да размислува многу повеќе. Сепак, не е можно да се визуелизира емоција на ист начин во секоја личност.

За комбинираните емоции беше имплементиран алгоритам кој го користи моделот предложен од Whissell, кој секогаш се базира на тркалото на емоции на Плучик за да ги меша основните емоции за да добие нови емоции, нешто слично на мешавината на основните бои, кои заедно се повеќе и повеќе бои.

Иако имаме 8 универзални емоции, човекот може да размислува многу повеќе.

Модели на дишење во емоции.

Психологот Сусана Блох, автор на книги како "Зората на емоциите" или "Сурфање на емоционалниот бран", ги истражува респираторните и пост-лицевите модели на основните емоции кај луѓето. Тој идентификуваше дека секоја емоција се манифестира со телото на телото, лицето и шармот за дишење што им помага на другите да ја знаат емоционалната состојба на другиот.

Дишењето за време на емоциите е многу интересно; бидејќи со секоја од нив постои разлика во амплитудата на движењата на дијафрагмата, во паузите за дишење и во степенот на напнатост на меѓуребрените мускули (лоцирани во предниот и страничниот дел од градниот кош).

FACS систем и единици на дејствување.

Системот за шифрирање на лицето (FACS) и единиците за акција (AUs) учат како движењата на мускулите на лицето влијаат на изразувањето на емоции.

FACS служеа да таксономизираат движења на лицето, кои може да се видат на прв поглед, вклучувајќи движења на главите, движења на очите, меѓу другото, малку покомплексна и променлива. Нејзините главни кодови се базираат на 44 основни типови на движења, кои служат за создавање на емоции.

Како што знаеме, изразот на радост не е ист како оној на тага или дури и на изненадување. Знаеме кога некоја личност беше среќна поради неговата изненадувачка партија за изненадување, за разлика од друга која веќе знаеше.

Врз основа на прецизната анализа, идентификувани се главните мускули кои интервенираат во изгледот на изразот, кој оди рака под рака со емоции.

1. Внатрешен фронтален мускул: подигнете ги веѓите со движење на скалпот антериорно. Наоружете го челото хоризонтално.

2. Надворешен фронтален мускул: го издигнува надворешниот дел од веѓите.

3. Фронтален мускул: исто така ги крева веѓите, но формира поизразен и дефиниран лак.

4. Суперцилијарен мускул на мускулите: се наоѓа во внатрешниот дел на супервичниот лак и се приклучува на веѓите кога се намуртевме.

5. Поголема зигоматична: се поставува на образ и има облик на правоаголник. Поместување на аглите на горните усни латерално кога се смее или се смее.

6. Депресор на аголот на устата: е триаголен мускул на усните што се движи по аголот на устата.

7. Лифт на аголот на устата: го подигнува кометарот на устата и горната усна, така што го турка дел од обрачот кон окото.

8. Лифт на горната усна и крило на носот: тенка е и се наоѓа во латералниот дел на носот. Назолабијалниот сулкус се крева и се продлабочува.

9. Orbicularis oculi: тие се наоѓаат пред приклучокот за очи и се активираат кога се смешкаат.

10. Вилицата има неколку мали и активни секундарни мускули, а масата е една од главните. Се користи за затегнување на забите и подигнување на вилицата. Израз што го претставува тоа е стравот.

Некои дебатираа за одредување на кој е најекспонирачкиот мускулен елемент на лицето: очите или устата. Повеќето се согласуваат дека тоа е устата, бидејќи содржувањето на повеќе мускули предизвикува поголем број на движења да се генерираат.

Позитивни и негативни емоции.

Со толку многу видови на емоции, оние на позитивна употреба и негативна употреба се идентификувани.

Меѓу првите можеме да кажеме радост, екстаза, оптимизам, задоволство и задоволство, меѓу другите. Овие ни помагаат да се подобриме и да водиме поздрав живот.

Меѓу негативните емоции имаме и лутина, омраза, страв и тага, меѓу другите. Имањето вакви емоции не е погрешно, се додека тие не се дел од нашиот секојдневен живот, во спротивно тие можат да генерираат болести , проблеми со социјализацијата и непосакуван квалитет на живот. Типот на луѓе кои обично манифестираат негативни емоции со упорност, се нарекуваат "токсични".

Двосмислените емоции се уште еден вид класификација не е толку добро позната. Тие се карактеризираат затоа што можат да бидат позитивни и негативни во зависност од околностите. Најчестиот пример е изненадување, бидејќи може да се претстави со позитивна вест или негативно.

Извори

Аранда, Изабел. Капацитивни емоции: Нејзиното управување во развојот на луѓето: тренинг, лидерство, образование. Редакциски Раше, 2013 година

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/aug/14/oliver-burkeman-what-exactly-is-an-emotion

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Plutchik