Јаболко дрво

Malus domestica

Информации и карактеристики

Сигурно јадевте јаболко, бидејќи тоа е едно од најпознатите и конзумираните плодови во светот. Расте на јаболкницата, од која најмногу се одгледува Malus domestica . Неговиот најстар предок е Малус сиверсиј , дива јаболкница.

Ред: Розалес
Семејство: Rosaceae
Род: Малус

Опис

Јаболката е дрво висока 1,8-4,6 метри, иако примерок што не припаѓа на култура може да достигне до 12 метри. Покажува заокружена круна и аголни гранки. Листопадни лисја се елиптични или овални, со малку назабени рабови; Тие се дебели и груби на допир. Зракот има темно зелена боја, додека долната страна, опремена со кратки влакна, е сиво-зелена боја.

Нејзините цвеќиња, кои растат во групи, покажуваат 5 бели и розово овални ливчиња и деликатен изглед што се развиваат во групи. Во центарот на секој цвет се наоѓаат неколку stamens и стигмата. Овошјето, круг и со различна боја според сортата, содржи 2 или повеќе семиња во внатрешноста.

Дистрибуција

Потеклото на јаболката се наоѓа на исток од она што сега е Турција, односно во Централна Азија, но треба да се нагласи дека Малус доместика е хибрид од неколку диви видови. Нејзиниот можен предок Malus sieversii е роден во Киргистан, Казахстан, Таџикистан и регионот Ксинџијанг, Кина.

Овошјето беше доведено во Северна Америка во 17 век од европските доселеници, и од тогаш на јаболка беа засадени во овоштарници и беа создадени бројни сорти. Во моментов, меѓу најзначајните земји во производството на јаболка се Кина, САД, Турција, Полска, Франција и Индија.

Репродукција и сорти

Дрвото обично цвета во доцна пролет. Пчелите и другите инсекти се одговорни за опрашувањето на цревата на хермафродит, иако земјоделците претпочитаат да се преминат опрашувањето за да се развијат плодовите и да се добие подобра жетва. Со намера да ја олеснат оваа форма на опрашување, пчелите може да се стават на дрвјата. Според сортата, посевите созреваат во различни периоди од годината.

Дивите јаболки лесно можат да растат од семе, но одгледуваните обично се пропагираат со калемење и почнуваат да вродат со плод помеѓу 2 и 5 години. За да созреат, јаболка бараат помеѓу 100 и 200 дена.

Вкупните сорти се неточни, но приближниот број од 7.500 треба да се разликува во однос на големината, бојата на кожата и вкусот. Некои сорти покажуваат повеќе од 3 бои, а други имаат розова или жолтеникава пулпа. Примери на сорти се "Баба Смит", "Фуџи", "Златна Делиши", "Црвениот Делиши" и "Винас".

Употреба

Плодот на јаболката главно се одгледува од овошјето, кое се јаде свежо или во салати, колачи, сокови, сосови, џемови, вино, јаболковина и разни јадења. Типични бонбони како што се карамелизирани јаболка и десерти, како што е јаболкото пити, се типични за одредени свечености или земји.

Многу придобивки се припишуваат на човековото здравје, бидејќи содржат неколку хранливи состојки: калиум, фолна киселина, витамин Ц, витамин А, витамин Б, влакна, калциум, полифеноли, меѓу другото. Неговите антиоксиданти можат да помогнат во спречување на некои видови на рак, а пектинот може да го намали нивото на шеќер во крвта и нивото на холестерол.

Општо е познато дека влакната на јаболкото овозможува регулирање на функцијата на варење и помага да се поправи цревната флора, како и да се спречи дијареја и запек. Но, бидете внимателни, бидејќи семето е малку токсичен и може да предизвика здравствено оштетување или алергии ако се консумира прекумерно.

Закани и конзервација

Фабриката не е евалуирана, но најверојатно нема да биде загрозена. И покрај тоа, културите имаат тенденција да бидат погодени од штетници, особено оние предизвикани од габи. Цветовите, лисјата и плодовите можат да страдаат од габата на јаболковата кора, и плодовите, на габата на гнилоста. Изобилите ги искористуваат лисјата и ако го мачат дрвото, го намалуваат нејзиниот раст. Други штетни организми се молецот, европскиот црвен мит, бронзениот бум и некои гасеници.