Биодиверзитет

Зборот "биодиверзитет" е контракција на терминот "биолошка разновидност" и се однесува на големиот избор на животни форми кои Земјата ја поздравува. Концептот ги опфаќа сите живи суштества од генетска и еколошка гледна точка, па кога ќе ги набљудувате различните видови пченка, забележувате биолошка разновидност, а кога ги познавате шумите во Северна Америка и бразилските џунгли, ги цениме разликите помеѓу секој биом и исто така присуство биодиверзитет. И дури и кога гледате различни видови на луѓе, повторно се соочувате со овој концепт.

Чист живот

Научниците проценуваат дека има вкупно од 3 до 30 милиони видови, но можно е дека тие се до 100 милиони. Најмалку околу 2 милиони животински видови и околу 8,8 милиони видови кои не се бактерии или микроорганизми. Замислете за момент огромниот број на живи суштества што ги знаете и кои дури и не знаат дека постојат.

Клетките, растенијата, животните, луѓето, екосистемите, биомите и океаните се извор на живот и го сочинуваат природното богатство што секој го ужива. Важноста на биолошката разновидност лежи во нејзиниот капацитет да овозможи еколошка рамнотежа и ресурси што ги обезбедува на сите организми.

Интерконектиран систем.

Еден екосистем или биом може да содржат неколку видови растенија , од кои еден вид служи како храна за одредена класа на тревопасни животни, а за возврат, тие ги обезбедуваат потребните хранливи материи за животните кои јадат месо. А недостасува елемент во слични синџир на храна произведува нерамнотежа со капацитет да влијае на другите живи суштества, од тревопасни животни до месојади.

Животот на Земјата е крајно сложено и бара континуирано проучување, кое им овозможува на луѓето да учат и да изнајдат најдобри начини за зачувување на биолошката разновидност. Еден од главните ресурси за да се постигне ова е знаењето кое може да се добие од читање, набљудување и искуство. Bioencyclopedia ви нуди написи, видеа, фотографии и разновидни текстови за да можете да учат на едноставен и забавен начин, со цел да ја задоволите вашата потреба за разбирање и учење.

Животни

Дали сте заинтересирани да ги знаете различните видови животни? Bioencyclopedia ви покажува широк спектар на цицачи, инсекти, арахниди, рептили, водоземци, птици, риби, ракови, ичинодерми и други морски организми од кои можете да ги знаете основните податоци како што се нивното живеалиште, хранење и однесување.

Еколошка рамнотежа

Дали сте заинтересирани за екосистеми, биоми и нивната функција на Земјата? Не двоумете се да одите во Bioencyclopedia, која ви ги претставува најважните биоми и нивните специфични карактеристики.

Дали сакате да проверите дали сте научиле доволно? Тестирајте се со тривијалните прашања, кои ве прашаат врз основа на информациите што ги наоѓате тука. Не грижете се ако вашите резултати не се како што се очекуваше, секогаш можете да ги повторите и да ги потврдите вашите одговори.

Дали сакате да се забавувате и да учат? Можеби ви се допаѓа делот 10 +, кој собира 10 животни во исклучително интересни броеви. Можете да знаете кои се 10 најголеми животни, 10 најопасни, па дури и 10 најчудните.

"И тоа е дека природата не прави ништо залудно, а меѓу животните, човекот е единствениот кој го има зборот"
Аристотел

Дали еколошките проблеми ве загрижуваат или имате извонредна животна свест? Би било добро да се знаат неколку перспективи. Bioenciclopedia размислува за теми како што се заштитата на животните, загадувањето и други прашања поврзани со животната средина кои би можеле да ве интересираат.

Дали треба да знаете за најновите и важни вести за глобалното затоплување? Затоа, немојте да се колебате, Bioencyclopaedia има релевантни информации за оваа тема, врз основа на вестите што привлекоа светско внимание.

Прекрасното природно богатство е едно од најскапоцените богатства на човештвото, кое има можност да го искористи и да му се восхитува. Предизвикот е да го задржи својот совршен природен поредок, во обид да се зачува биолошката разновидност. Животните, растенијата, габите, микроорганизмите и другите живи суштества се преносливата што го поставува животот во движење.