Биодиверзитет

Зборот „ биолошка разновидност “ е контракција на поимот „биолошка разновидност“ и се однесува на широкиот спектар на животни форми што домаќините ја планетата Земја. Вклучува сите живи суштества од генетска и еколошка гледна точка, па кога гледате во различните типови пченка гледате биодиверзитет, а кога ги познавате шумите од Северна Америка и бразилските џунгли ги цените разликите помеѓу секој биом и откривате и биодиверзитет. Научниците проценуваат дека има вкупно меѓу 3 и 30 милиони видови, но можно е тие да бидат и до 100 милиони. Најмалку, има околу 2 милиони животински видови и околу 8,8 милиони видови кои се бактерии или микроорганизми. Замислете за момент за огромната количина на живи суштества што ги знаете и дури не сфаќате дека постојат.


Клетките , растенијата , животните , луѓето , екосистемите , биомите и се извор на живот и го сочинуваат природното богатство во кое уживаат сите. Прочитајте повеќе ...

Важноста на биолошката разновидност лежи во неговата способност да овозможи еколошка рамнотежа и ресурсите што им ги обезбедува на сите организми. Еден единствен екосистем може да содржи неколку видови на растенија, од кои еден вид служи како храна за одредена класа тревопасни животни, а за возврат ги обезбедуваат потребните хранливи материи за животните кои се хранат со месо. Исчезнатиот елемент во сличен синџир на храна произведува нерамнотежа способна да влијае на другите живи суштества, од тревопасни животни до месојади. Lifeивотот на е исклучително комплексен и бара континуирано проучување, што им овозможува на луѓето да учат и да измислат најдобри начини за зачувување на биодиверзитетот. Еден од главните ресурси за да се постигне ова е знаењето што може да се добие од читање, набудување и искуство. Bioenccyclopedia ви нуди статии, видеа, фотографии и разновидни текстови, така што ќе учите на едноставен и забавен начин, со цел да ја задоволите вашата потреба за разбирање и учење.

Кралство со зеленчук

Рози , маслинови дрвја , јаболкници , кедари ... сите се организми кои припаѓаат на една од најпознатите поделби во кои се групираат живите суштества на светот: кралството Плантае , познато и како растително кралство.

Долго време, овие несекојдневни и сложени суштества ја обдарија Земјата со убавина и им понудија на суштества извори на храна, облека и лекови. Но, има нешто што е поважно и што им овозможи на животните и луѓето да постојат: кислород , произведен за време на неговата фотосинтеза и од витално значење за опстанок на сè што има бели дробови .

Постојат милиони растителни видови од сите големини, форми, бои, ароми и текстури, а познавањето на нив, од нивната структура до нивните функции, е фасцинантна задача.

Човечкото тело

Не постои машина или робот што може да ја надмине, па дури и да одговара на комплексноста на човечкото тело. Клетките , ткивата , органите и системите се хармонично меѓусебно поврзани и им даваат вештини на Хомо сапиенс што ги надминуваат основните функции: тие обезбедуваат прекрасна способност за расудување, што ја разликува од другите живи суштества .

Луѓето се еукариотски , мултицелуларни и цицачки организми и тие се единствените во нивниот род кои преживеале еволуција што опфаќа најмалку 200 000 години. Благодарение на нивната анатомија и нивните прилагодувања, тие се најраспространетите цицачи во светот.

Се вели дека човечкото суштество е тело, ум и дух, но за да се разбере нејзината трансценденција во светот, мора да се започне со разбирање на неговата материјална егзистенција.

Theивите суштества

„Планетата на животот“ е еден од најпогодните мотиви за Земјата, затоа што, до денес, таа е единствената планета во која се сместени организмите или живите суштества . Од ситните клетки , најмалите и најосновните организми од сите, до човечките суштества, најразвиените што се познати, тие исполнуваат 3 основни функции: да ги негуваат , да се поврзат и да се репродуцираат .

Количината на живи суштества е непресметлива, а нови видови постојано се откриваат. Преку оваа наука наречена Биологија, луѓето ги поделиле во големи групи наречени кралства и се заинтересирани да ја проучуваат нивната анатомија , функции и сетила, што им овозможило да учат, да бидат изненадени и, секако, да се чудат.

Клетката е основна биолошка, функционална и структурна единица на која било жива работа.

Глобалното затоплување, закана за биолошката разновидност Една од најголемите закани за биолошката разновидност на планетата е глобалното затоплување. Во моментов се прави разлика помеѓу концептите за глобално затоплување и климатските промени, разликувајќи ги главно од причинската причина за климатските промени на земјата. Глобалното затоплување е поврзано со човековите активности извршени уште од дваесеттиот век, кои постепено ги влошија и модифицираа природните елементи на нашата планета, без да имаат идна визуелизација на сите штети што ќе ги наследат следните генерации. Прочитајте повеќе ...

5 причини зошто доброто управување со отпадот е алатка за зачувување

Кои се придобивките од управувањето со отпадот? Веројатно ја потценуваме оваа моќна алатка за зачувување.

Дали енергијата на ветерот е толку поволна?

И покрај општо доброто мислење за енергијата на ветерот, некои луѓе веруваат дека таа не е толку корисна како што се верува. Сепак, неговите предности може да бидат поголеми од неговите неповолни страни.

Туризмот на годишно време наспроти Екотуризам од денес

Екотуризмот може да биде алатка за зачувување, но пред да се спроведе, мора да се земат предвид неговите предности и можни влијанија. Ова е наше мислење.

Од економска култура до еколошка култура

Екологија на пазарот да, пазар Екологија бр. За да се подигне свеста за светот во однос на животната средина, медиумите се корисни алатки, денес повеќе од кога и да било.

YouTube канал